Τώρα που ο χειμώνας μας αφήνει, όλοι έχουμε την ανάγκη να πλύνουμε τα παπλώματά μας πριν την αποθηκευσή τους. Εδώ λοιπόν αρχίζει το δίλλημα και ο φόβος του αν θα το πλύνουμε μόνοι μας ή θα το πάμε σε κάποιο καθαριστήριο. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι το καλύτερο καθάρισμα των παπλωμάτων γίνεται στο καθαριστήριο. Αυτό συμβαίνει διότι οι επαγγελματίες έχουν τον τρόπο να καθαρίζουν τα παπλώματα χωρίς αυτά να φθείρονται.

Σε περίπτωση όμως που για κάποιους αυτό είναι οικονομικά ανέφικτο εμείς θα σας συμβουλέψουμε ώστε να τα πλύνετε μόνοι σας.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να σιγουρευτείτε ότι το πλυντήριό σας έχει το κατάλληλο μέγεθος ώστε να πλύνει ένα τόσο ογκόδες αντικείμενο. Προσοχή όμως όχι να χωρέσει με τα χίλια ζόρια, πρέπει το πάπλωμα να χωράει να μπει άνετα και να έχει κάποιο χώρο ώστε να καταφέρνει να γυρνάει κάθε φορά όταν αναποδογυρίζει ο κάδος. Για να το ελέγξετε αυτό, μετά την τοποθέτηση του παπλώματος στο πλυντήριο προσπαθήστε να περάσετε το χέρι σας στο πίσω μέρος του κάδου. Εάν αυτό επιτευχθεί τότε δεν έχετε απολύτως κανένα πρόβλημα. Να θυμάστε ότι το βάρος του στρώματος θα διπλασιαστεί σε βάρος όταν πέσει το νερό πάνω του με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να γυρίσει το πλυντήριο. Από την εμπειρία μας θα σας πούμε ότι όχι απλώς μπορεί να χαλάσει το πάπλωμα (όπως παραδείγματος χάριν να καεί από την τριβή και την υψηλή θερμοκρασία) αλλά να πάθει ζημιά και το πλυντήριό σας πράγμα το οποίο κανείς δεν θέλει. Κάτι που σας συμβουλεύουμε είναι μέσα στον κάδο να προσθέσετε 2 με 3 μπαλάκια του τένις. Αυτό το κόλπο θα βγάλει τα παπλώματα πιο αφράτα μετά το πλύσιμο. Απλώστε το ώστε να στεγνώσει καλά και αποθηκεύστε σε καθαρό χώρο μέχρι να το επαναχρησιμοποιήσετε.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό όμως πριν ξεκινήσετε την διαδικασία του πλυσίματος να γνωρίζετε το υλικό με το οποίο είναι γεμισμένο το πάπλωμά σας. Αυτό θα σας καθοδηγήσει και στην διαδικασία που θα ακολουθήσετε. Ας δούμε τα ποιο βασικά γεμίσματα.


ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΠΑΠΛΩΜΑ

Συνήθως τα συνθετικά παπλώματα πλένονται κανονικά στο πλυντήριο, σε κάθε όμως περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείτε και την ετικέτα του δικού σας. Μπορεί να χρησιμοποιήσετε τις κανονικές στροφές για το πάπλωμα που θα πλύνετε ωστόσο η θερμοκρασία πρέπει να είναι χαμηλή, ειδικά αν το πάπλωμα είναι μεγάλο. Θεωρούμε ότι 30 με 40 βαθμοί είναι ιδανικοί.


ΠΟΥΠΟΥΛΕΝΙΟ ΠΑΠΛΩΜΑ

Αν το πάπλωμά σας είναι πουπουλένιο τότε μην το πλύνετε. Τα πούπουλα είναι ζωντανοί οργανισμοί και επομένως καλό είναι να μην τα πλύνετε. Χρειάζεται ειδική μεταχείριση και προσοχή. Ο καλύτερος τρόπος για να μην λερώνετε το πουπουλένιο πάπλωμα είναι να το βάζετε πάντα μέσα σε παπλωματοθήκη έτσι ώστε να πλένετε αυτήν όποτε χρειάζεται.

Τα πουπουλένια λοιπόν παπλώματα κατά κύριο λόγο δεν πλένονται και η αναγραφόμενη ένδειξη λογικά θα πρέπει να λέει το ίδιο. Σε περίπτωση που πλένεται θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να χρησιμοποιήσουμε ειδικό απορρυπαντικό που δεν συμπεριλαμβάνει ένζυμα που μπορούν να το καταστρέψουν.

Σε διαφορετική περίπτωση αυτό που μπορούμε απλά να κάνουμε είναι να το πάμε στο καθαριστήριο για στεγνό καθάρισμα. Πρέπει αν λερωθεί να πλένεται αμέσως ενώ όταν αποθηκεύεται να φυλάσσετε σε ειδική θήκη που δεν αφήνει την σκόνη και τα μικρόβια να εισχωρήσουν στο πάπλωμα.


ΜΑΛΛΙΝΟ ΠΑΠΛΩΜΑ

Τα μάλλινα παπλώματα είναι πολύ φυσικά και χρειάζονται ιδιαίτερη μεταχείριση. Σκεφτείτε το απλά σαν τα μάλλινα ρούχα σας, τα οποία αν τα πλύνετε σε πολύ υψηλή θερμοκρασία θα μπουν. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των μάλλινων παπλωμάτων. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες πλυσίματος ή αν αναφέρουν πως δεν είναι κατάλληλο το πλύσιμο η αμέσως επόμενη καλή λύση είναι να πάει και αυτό στο καθαριστήριο για στεγνό καθάρισμα.

Μετά από το σωστό πλύσιμο και ενώ το πάπλωμα έχει στεγνώσει πάρα πολύ καλά μπορούμε να το αποθηκεύσουμε στην θήκη και να το αποθηκεύσουμε σε πατάρι ή κάτω από κρεβάτι. 


Στο elpr1k διαθέτουμε δεκάδες παπλώματα για όλα τα γούστα. Μπείτε στην κατηγορία ΠΑΠΛΩΜΑΤΑ και διαλέξτε αυτό που θα σας κάνει να νιώσετε ακόμα μεγαλύτερη φρεσκάδα και ευεξία.