Η πετσέτα είναι ένα προϊόν το οποίο αδιαμφισβήτητα έχει εισαχθεί στην καθημερινότητά μας. Από το μπάνιο και την κουζίνα του σπιτιού μας, έως και τις αθλητικές μας δραστηριότητες (όπως το γυμναστήριο και το κολυμβητήριο), παντού μας συνοδεύει μία πετσέτα.

Ήταν πάντοτε όμως η πετσέτα κομμάτι της καθημερινότητας του ανθρώπου?

Ελάτε να ανακαλύψουμε την ιστορία της....

Ιστορικά, οι πετσέτες χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην Οθωμανική αυτοκρατορία και ήταν φτιαγμένες κυρίως από βαμβάκι ή λινά υφάσματα. Η παρθενική χρήση της πετσέτας ως αντικείμενο, ήταν μέρος της γαμήλιας τελετής για την προετοιμασία της νύφης πριν από τον γάμο. Με την άνοδο και την εξάπλωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, εξαπλώθηκε και η χρήση των γνωστών σε όλους μας πετσετών. Η ζήτηση ήταν πολύ μεγάλη και έτσι άρχισαν να κατασκευάζονται πετσέτες και σε υφαντουργία της Δυτικής Ευρώπης.

Στα μέσα του 19ου αιώνα, έχουμε την κατασκευή ειδικής κλωστοϋφαντουργικής μηχανής η οποία παρήγαγε πλέον ύφασμα σε πετσέτα. Ύφασμα δηλαδή το οποίο αποτελείται από σκληρή βάση, και πέλος το οποίο δημιουργεί συγκεκριμένος τρόπος ύφανσης.

Επανάσταση στην πετσέτα πρέπει να αναφέρουμε ότι έφερε η πρώτη μηχανή Ζακάρ, την οποία κατασκεύασε ο Joseph Marie Jacquard, το 1809. Η συγκεκριμένη μηχανή είχε ως κύριο πλεονέκτημα την ενδοΰφανση σχεδίων χρησιμοποιώντας νήματα διαφόρων χρωμάτων και ακολουθώντας προγραμματισμένη ύφανση.
Με την πάροδο των ετών οι πετσέτες άρχισαν να γίνονται ποιο περίτεχνες και ποιο μαλακές, κάτι που είχε και σαν αποτέλεσμα την αύξηση της απορροφητικής τους ικανότητας.

Η ευκολία στην χρήση των πετσετών, το χαμηλό κόστος τους αλλά και η άνεση που προσφέρανε, είναι κάποιοι από τους λόγους για την ταχεία διάδοση σε όλο τον κόσμο και την εδραίωση της πετσέτας ως αναγκαίο κομμάτι της καθημερινότητας μας.

Η ποιότητα της πετσέτας καθορίζεται κυρίως από το αρχικό νήμα που θα χρησιμοποιηθεί, τον τρόπο ύφανσης, την πυκνότητα (η οποία μετράτε σε γραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο) και τέλος την ποιότητα του βαφείου.

Ερχόμενοι στο σήμερα, η τεχνολογία κατασκευής πετσετών έχει αναβαθμιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, με την είσοδο πληροφοριακών συστημάτων τα οποία προγραμματίζουν πλέον ψηφιακά τις μηχανές και παράγουν απίστευτα σχέδια και ποιότητες.

Δείτε τη μεγάλη ποικιλία του elProikador.gr σε Μεμονωμένες Πετσέτες ΣώματοςΠετσέτες ΠροσώπουΠετσέτες Χεριών ή ακόμα και Σετ Πετσέτες για το μπάνιο σας.