Τι είναι το Chenille?


Μεταξύ της γκάμας των υφασμάτων που συναντάμε καθημερινά στη ζωή μας, πόσοι από εμάς έχουμε μια απάντηση στο ερώτημα τι είναι το Chenille; Ουσιαστικά, το Chenille αναφέρεται σε ένα είδος νήματος και κατά επέκταση υφάσματος. Η λέξη αυτή χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τη στενή λωρίδα υφάσματος με επιφάνεια πέλους η οποία για να δημιουργηθεί χρειάζεται πιο σύνθετη τεχνική από αυτή της παραγωγής νήματος. Στην πραγματικότητα αποτελείται από 4-6 νήματα σε λινή ή πλεκτή ύφανση, από την οποία τα νήματα εξέχουν προκειμένου να σχηματίσουν την επιφάνεια με πέλος. Άλλη τεχνική που χρησιμοποιείται είναι η εισαγωγή κοντών ινών ανάμεσα σε δύο νήματα βάσης, σταθεροποιώντας τις ίνες με στρίψιμο. Το ύφασμα Chenille έχει πάρει το όνομά του από την γαλλική λέξη Chenille που σημαίνει κάμπια λόγω της ομοιότητάς του με αυτή. Κατασκευάστηκε αρχικά στη Γαλλία περί το 1780. Μαλακό στην αφή και ανθεκτικό, το Chenille μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια πληθώρα υφασμάτων, που κυμαίνονται από ρούχα, λευκά είδη μέχρι και ταπετσαρίες.


Από τι φτιάχνεται το Chenille?


Το νήμα Chenille κυρίως παράγεται από βαμβάκι αλλά πολλές φορές για την παραγωγή του χρησιμοποιείται ακρυλικό, μαλλί ή ακόμα και μετάξι. Ένα ύφασμα από Chenille το οποίο έχει κατασκευαστεί από 100% βαμβάκι χρησιμοποιείται για να φτιαχτούν κουβέρτες, ριχτάρια καναπέ και γενικά προϊόντα τα οποία έχουν άμεση επαφή με το ανθρώπινο δέρμα. Αυτό οφείλεται στην απίστευτη απαλότητα που το χαρακτηρίζει.


Ποιες οι χρήσεις του?


Αρχικά το Chenille χρησιμοποιήθηκε σαν ύφασμα για χαλιά, παπλώματα και κουβέρτες, όμως αργότερα η χρήση του εξαπλώθηκε. Σήμερα έχει ευρεία χρήση για την παραγωγή ενδυμάτων, μεταξύ άλλων πουλόβερ, γάντια, ζακέτες και ρόμπες. Η απαλότητά του το κάνει ιδανικό για ρούχα, ενώ η αντοχή του το κάνει ιδανικό για την προστασία επίπλων ή την κατασκευή κουρτινών. Το Chenille είναι το πιο δημοφιλές ύφασμα όσον αφορά τα χειμωνιάτικα ριχτάρια. Ανθεκτικό, απαλό και στητό θα αναδείξει υπέροχα τον καναπέ σας. Αν έχετε την επιλογή, προτιμήστε ριχτάρια με ακρυλικό Chenille καθώς τείνουν να είναι πιο ανθεκτικά και βαριά.
Η νέα τάση στα ριχτάρια Chenille είναι τα ριχτάρια από Smooth Chenille, το οποίο έχει βελούδινη υφή.


Πλεονεκτήματα Chenille•    Μαλακό στην αφή
•    Ελαφριά λάμψη
•    Πυκνό και ανθεκτικό στο χρόνο
•    Απορροφητικό στο νερό
•    Ανθεκτικό στην τριβή
•    Διατηρεί την θερμότητα
•    Παραγωγή υφασμάτων πολλαπλών χρήσεων


Μειονεκτήματα Chenille•    Επιρρεπή στην παραμόρφωση και στο τσαλάκωμα
•    Επιρρεπή στην συρρίκνωση


Φροντίδα


Τα περισσότερα υφάσματα Chenille πρέπει να τα φροντίζουμε με την μέθοδο του στεγνού καθαρίσματος. Στην περίπτωση πλυσίματος στο χέρι ή στο πλυντήριο θα πρέπει να στεγνώσουν σε επίπεδη θέση ή σε στεγνωτήριο με πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Για να αποφύγουμε την μόνιμη αλλαγή των διαστάσεών τους, ποτέ δεν τα κρεμάμε για να στεγνώσουν.


Στο elpr1k θα βρείτε υπέροχα chenille ριχτάρια σε ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων. Δείτε τα όλα εδώ...