Παρόλο που υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι ώστε να είμαστε οργανωμένοι, παρακάτω δίνουμε πέντε χρυσούς κανόνες οργάνωσης οι οποίοι δύναται να εφαρμοστούν σχεδόν σε οποιαδήποτε κατάσταση της καθημερινότητας μας. Μπορούμε να εφαρμόσουμε τους κανόνες αυτούς στα δωμάτια του σπιτιού μας (κουζίνα, μπάνιο, καθιστικό κτλ.), σε τοποθεσίες των δωματίων αυτών (κάτω από το κρεβάτι, κάτω από το νεροχύτη κτλ.), αλλά ακόμα και σε συλλογές αντικειμένων (παπούτσια, κάλτσες, ρούχα κτλ.).

Κανόνας 1ος: Όταν δεν μπορούμε να είμαστε ολοκληρωτικά οργανωμένοι, ας είμαστε στο ήμισυ.

Ο κανόνας αυτός μπορεί να γίνει απόλυτα κατανοητός με ένα μόνο απλό παράδειγμα. Ας υποθέσουμε ότι διαχειριζόμαστε σημαντικά έγγραφα τα οποία τα τοποθετούμε μέσα σε ένα κιβώτιο. Το πιο ιδεατό θα ήταν κάθε φορά να τοποθετούμε το κάθε έγγραφο στον αντίστοιχο φάκελο. Τις περισσότερες όμως φορές δεν υπάρχει χρόνος να κάνουμε κάτι τέτοιο, και έτσι αφήνουμε τα έγγραφά μας σε ακατάστατες στοίβες πάνω στο γραφείο μας και όχι μόνο. Αντί αυτού θα μπορούσαμε να δημιουργούμε μικρές στοίβες εγγράφων τα οποία στη συνέχεια να τα τοποθετούμε πάνω από τους φακέλους.Με αυτόν τον τρόπο ξέρουμε ανά
πάσα στιγμή που βρίσκονται τα έγγραφα μας, δεν καταλαμβάνουν μία πιθανώς καθαρή επιφάνεια και σίγουρα βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην σωστή τοποθέτησή τους μεσα στους φακέλους μόλις βρούμε την πρώτη ευκαιρία. Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ημι-οργάνωση έχει και τα όρια της. Κάποια στιγμή το κουτί δεν θα μπορεί να δεχτεί άλλα έγγραφα και έτσι θα αναγκαστούμε να τα τοποθετήσουμε στους σωστούς φακέλους.

Κανόνας 2ος: Όσο λιγότερα αντικείμενα έχουμε στο χώρο μας, τόσο πιο εύκολη είναι η οργάνωσή τους.

Εάν κοιτάξουμε μέσα σε σπίτια τα οποία έχουν ύφος minimal, θα διαπιστώσουμε ότι σχεδόν πάντα φαίνονται πολύ οργανωμένα. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι με τον μινιμαλισμό συνεπάγεται και οργάνωση. Τις περισσότερες φορές συνεπάγεται η αποφυγή της κουλτούρας του καταναλωτή και η αποφυγή σπατάλης χρημάτων. Ενώ είναι αλήθεια ότι δύναται να οργανώσουμε ένα σπίτι γεμάτο από αντικείμενα, το γεγονός είναι ότι μας είναι πολύ πιο εύκολο να παραμείνουμε οργανωμένοι εάν ασχολούμαστε με λιγότερα αντικείμενα. Διαβάζοντας κάποιος τα προηγούμενα, του έρχεται στο μυαλό να πάει στην ντουλάπα του ή στο παιδικό δωμάτιο και να ξεφορτωθεί ότι βρίσκει μπροστά του. Δεν είναι όμως αυτό το ζητούμενο στον συγκεκριμένο χρυσό κανόνα. Απλώς πρέπει να σκεφτόμαστε, προτού φέρουμε ένα νέο αντικείμενο στο σπίτι, εάν υπάρχει χώρος για αυτό.

Κανόνας 3ος: Πάντα ομαδοποιούμε όμοια αντικείμενα κατά την διαδικασία της οργάνωσης.

Είναι σχεδόν πάντα ευκολότερο να οργανώνουμε τα αντικείμενά μας όταν αυτό γίνεται με έναν λογικό τρόπο. Για παράδειγμα, αν τοποθετούμε όλα τα γυαλιά μας σε ένα ντουλάπι ή σε ένα ράφι, τότε θα ξέρουμε πάντα πού θα τα βρίσκουμε όταν τα χρειαζόμαστε και ποτέ δεν θα αναρωτιόμαστε τι να κάνουμε με ένα πρόσφατα αγορασμένο ζευγάρι. Όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε, ότι μία στοίβα παρόμοιων αντικειμένων φαίνεται στο χώρο μας πολύ πιο όμορφα από ότι πεταμένα αντικείμενα σε διάφορους χώρους του σπιτιού. Ακόμη και μια στοίβα βιβλίων στο πάτωμα - μια μέθοδος οργάνωσης που δεν παίρνει χρόνο και δεν έχει έπιπλα - κάνει ένα δωμάτιο να μοιάζει πολύ πιο όμορφο σε σχέση με πεταμένα βιβλία σε ακατάστατες θέσεις.

Κανόνας 4ος: Διατηρήστε μερικούς μικρούς χώρους που δεν απαιτούν οργάνωση.

Πάντα υπάρχει λόγος για την ύπαρξη ενός "συρταριού σκουπιδιών". Το να διατηρούμε κάποιους μικρούς χώρους για τους οποίους δεν χρειάζεται να ανυσηχουμε αν είναι ή δεν είναι οργανωμένοι, μας βοηθάει να είμαστε οργανωμένοι κάπου αλλού. Ο μοναδικός κανόνας εδώ είναι να περιοριζόμαστε στο μέγεθος αυτών των χώρων. Αν μιλάμε για ένα συρτάρι ή ένα κιβώτιο τότε δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Αν όμως φαντάζεστε ένα ολόκληρο δωμάτιο, 
τότε πρέπει να αρχίσετε να ανησυχείτε.

Κανόνας 5ος: Έχετε ένα οργανωμένο σύστημα για αντικείμενα συχνής χρήσης.

Όταν μιλάμε για αντικείμενο συχνής χρήσης, εννοούμε οποιοδήποτε αντικείμενο το οποίο δεν έχει μόνιμο σημείο τοποθέτησης στο σπίτι μας αλλά είναι
σε συνεχή χρήση ή βρίσκεται σε συνεχή διαδικασία εσόδου και εξόδου από αυτό. Για παράδειγμα μπορεί να είναι μία τσάντα γυμναστικής, η τσάντα ανακύκλωσης ή ακόμα και οι χειμερινές μας γαλότσες. Το να έχουμε μία μέθοδο ώστε να διαχειριζόμαστε τέτοιου είδους αντικείμενα θα ωφελήσει στην αποφυγή ακαταστασίας των χώρων μας. Τέτοιες μέθοδοι μπορεί να είναι για παράδειγμα η τσάντα με τα ανακυκλώσιμα υλικά να βρίσκεται σε μία συγκεκριμένη γωνία της κουζίνας μας. Άλλο παράδειγμα είναι οποιαδήποτε τσάντα η οποία έχει συχνή είσοδο και έξοδο από το σπίτι, να κρεμάτε σε ένα γάντζο πίσω από την κεντρική μας πόρτα.