Πάρα πολλές φορές, έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με το κιτρίνισμα των ενδυμάτων και λευκών ειδών μας. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες οι οποίοι μπορούν να το προκαλέσουν, όπως η νικοτίνη από τα τσιγάρα, ο ιδρώτας του σώματός μας ή ακόμα και η υπερβολική δόση χλωρίνης. Το ζήτημα, το οποίο τίθεται είναι το πώς θα μπορούσαμε να διορθώσουμε αυτήν την ανεπιθύμητη αλλαγή στα αγαπημένα μας υφάσματα. Πρωταρχικό και απόλυτα βασικό είναι να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες χρήσης των προϊόντων που χρησιμοποιείτε και να μην αναμειγνύετε χημικά, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στα ενδύματα ή λευκά είδη σας. Παρακάτω παραθέτουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για την «μάχη» κατά του κιτρινίσματος.

Οξυγονούχο Λευκαντικό

Αποτελεί ίσως την πιο απλή μέθοδο για την «αναγέννηση» του λευκού χρώματος στα αγαπημένα σας ενδύματα ή λευκά είδη. Είναι μία μέθοδος που αφορά κυρίως υφάσματα κατασκευασμένα από Πολυέστερ και όλα τα χειροποίητα από Βαμβάκι. Ο τρόπος αυτός δεν ενδείκνυται για μεταξωτά, μάλλινα και δερμάτινα. Πιο συγκεκριμένα, προκειμένου να επιτευχθεί η λεύκανση με τη μέθοδο αυτή, θα πρέπει να αναμείξετε ζεστό νερό με την κατάλληλη δόση από το καθαριστικό, ειδικό για λευκά ενδύματα και λοιπά είδη. Η δόση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, γιατί όπως προαναφέρθηκε, σε περίπτωση υπέρβασης της αναφερόμενης δοσολογίας, ελλοχεύει ο κίνδυνος καταστροφής του υφάσματος.


Σταχτόνερο

Το σταχτόνερο είναι αντικειμενικά ένας παλιομοδίτικος τρόπος, για ένα φωτεινότερο λευκό, πολύ χρησιμοποιημένος από τις γιαγιάδες μας. Ωστόσο και στη σημερινή εποχή, κάτι που δε γνωρίζουν μερικές σύγχρονες νοικοκυρές, πολλά είναι τα καθαριστικά εκείνα, που παρασκευάζονται με βάση το σταχτόνερο ή αλλιώς λουλάκι. 

Χρωμοπαγίδα

Μία ίσως ανορθόδοξη μέθοδο αποτελεί η λεγόμενη χρωμοπαγίδα. Οι σημερινές νοικοκυρές είναι πιο εξοικειωμένες με τις χρωμοπαγίδες, οι οποίες είναι λευκά πανιά που ουσιαστικά απορροφούν το περιττό χρώμα από τα χρωματιστά ρούχα, κατά τη διάρκεια της πλύσης. Έτσι αποτρέπεται η ανάμειξη των διαφορετικών χρωμάτων στα ρούχα. Σε αυτήν ακριβώς τη διαδικασία βασίζεται και αυτή η συμβουλή. Μια χρωμοπαγίδα σε πλύση με κιτρινιασμένα λευκά ίσως να απορροφούσε μερικώς ή ολικώς το κιτρίνισμα.

Ηλιακή ακτινοβολία

Εάν σας το επιτρέπουν ο χώρος στον οποίο κάνετε τη μπουγάδα σας αλλά και ο καιρός, καλό θα ήταν να απλώνατε τα λευκά σας είδη σε σημείο στο οποίο να εκτίθενται αρκετά στην ακτινοβολία του ήλιου. Η «δύναμη» του ήλιου βοηθάει στη διατήρηση του λευκού στα είδη μας.

Λευκαντικό με χλωρίνη

Σε πολλές περιπτώσεις όταν βγάζουμε μετά από καιρό ένα βαμβακερό ύφασμα από τη ντουλάπα παρατηρούμε ότι έχει κιτρινίσει από τη χρόνια αχρηστία. Εδώ λοιπόν, έρχεται να βοηθήσει ένα λευκαντικό παρασκεύασμα με βάση τη χλωρίνη. Και σε αυτήν την περίπτωση όμως προσέχουμε πολύ τη δοσολογία.

Το κιτρίνισμα των λευκών ενδυμάτων και λοιπών ειδών αποτελεί αναμφίβολα μια αποκρουστική εικόνα, ειδικά εάν κάποιο είδος είναι και το αγαπημένο μας. Κανείς δεν θα ήθελε να δουν οι καλεσμένοι του για παράδειγμα ένα κιτρινισμένο τραπεζομάντηλο δείπνου. Προσέχουμε, επομένως, και την παραμικρή λεπτομέρεια όσον αφορά τη φροντίδα και τη διατήρηση του λευκού. Πακετάρουμε και φυλάμε πάντα στεγνά τα λευκά μας είδη σε μέρος χωρίς υγρασία και με φυσιολογική θερμοκρασία δωματίου και ακολουθούμε τις παραπάνω μεθόδους για ένα ζωντανό λευκό χρώμα για πάντα.