Είναι αλήθεια ότι οι μικροΐνες βρίσκονται παντού στην καθημερινότητά μας. Από λευκά είδη και είδη οικιακού καθαρισμού, μέχρι ταπετσαρίες και αθλητικά προϊόντα. Πόσα, όμως, γνωρίζουμε πραγματικά για τις μικροΐνες;


Τι είναι οι Μικροΐνες;

Με τον όρο “microfiber” ή “microfibre” (ή μικροΐνες με την ευρωπαϊκή ορολογία), αναφερόμαστε στο πάχος των ινών που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία των νημάτων, τα οποία, με τη σειρά τους, υφαίνονται σε πανί. Το πάχος μιας μικροΐνας δεν είναι περισσότερο από ένα ντενιέ (μια τυπική μονάδα βάρους), δηλαδή περίπου το ένα πέμπτο μιας ανθρώπινης τρίχας.
Η κατασκευή αυτών των εξαιρετικά λεπτών ινών ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950, όταν και οι επιστήμονες αναζητούσαν ολοένα και περισσότερες τεχνικές, για την κατασκευή υφασμάτων, τα οποία οι καταναλωτές θα μπορούσαν να διαχειριστούν πιο εύκολα. Σήμερα, όλες οι μικροΐνες που κυκλοφορούν στην αγορά είναι κατασκευασμένες από τον άνθρωπο. Οι περισσότερες είναι κατασκευασμένες από πολυεστέρα, αλλά μπορούν επίσης να αναμειχθούν με νάιλον για μεγαλύτερη αντοχή και απωθητικότητα στο νερό. Μερικές είναι φτιαγμένες από ρεγιόν, υιοθετώντας τις ιδιότητες του φυσικού μεταξιού. Ανάλογα με το σχήμα, το μέγεθος και τον συνδυασμό των υλικών, οι μικροΐνες μπορούν να πάρουν διαφορετικές ιδιότητες, όπως δύναμη, απαλότητα, απορροφητικότητα ή απωθητικότητα με το νερό.


Χρήσεις και Φροντίδα


ΕΙΔΗ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ: Τα πανιά, οι πετσέτες και οι σφουγγαρίστρες από μικροΐνες μπορούν να βρεθούν παντού και είναι εξαιρετικά υφάσματα για καθαρισμό. Είναι υφασμάτινα, για να είναι ισχυρά και μακράς διαρκείας, και λόγω των εξαιρετικά λεπτών τεχνητών ινών τους, δεν αφήνουν χνούδια ή βρωμιά στο πέρασμά τους. Λόγω του τύπου των μικροϊνών που χρησιμοποιούνται, αυτά τα πανιά είναι ηλεκτροστατικά και απορροφούν επίσης λίπος και λάδι. Λόγω του λεπτού νήματος και της ύφανσης, μπορούν ακόμη να είναι και αντιβακτηριδιακά επειδή μαζεύουν τα μικρά βακτηρίδια, τα οποία ένα βαμβακερό ύφασμα δεν μπορεί. Τα πανιά καθαρισμού από μικροϊνες πρέπει να πλένονται μετά από κάθε χρήση σε πλυντήριο ρούχων.


ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΔΥΣΗ: Πολλά από τα ενδύματα, τα οποία παράγονται αποκλειστικά για αθλητές, είναι κατασκευασμένα από ύφασμα μικροϊνών. Ο λόγος είναι ότι οι μικροΐνες αποτελούν ένα εξαιρετικό υλικό για την απορρόφηση του ιδρώτα από το σώμα ενός αθλητή. Η πλύση τους θα πρέπει να γίνεται στο χέρι, με χλιαρό ή ζεστό νερό και να στεγνώνουν στον φρέσκο αέρα. Επιπλέον, από μικροΐνες κατασκευάζονται και πολλές μπάλες ποδοσφαίρου αλλά και καλαθοσφαίρισης.


ΑΞΕΣΟΥΑΡ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ: Τα περισσότερα από τα υφασμάτινα πορτοφόλια, τα πορτοφόλια νομισμάτων, τα σακίδια και τα παπούτσια που αγοράζουμε σήμερα είναι κατασκευασμένα από μικροΐνες. Το ύφασμα τους τα καθιστά αδιάβροχα και ανθεκτικά.


ΣΚΕΠΑΣΜΑΤΑ, ΤΡΑΠΕΖΟΜΑΝΤΗΛΑ ΚΑΙ ΠΕΤΣΕΤΕΣ ΜΠΑΝΙΟΥ: Επειδή οι μικροΐνες είναι αρκετά λεπτές, προσδίδουν στο ύφασμα τη δυνατότητα να φαίνεται μεταξένιο και να είναι ανθεκτικό, ταυτόχρονα. Τα λευκά είδη, που κατασκευάζονται με μικροΐνες αναπνέουν περισσότερο, είναι πιο ελαφριά, ¨ζουν¨ περισσότερο και πλένονται πιο εύκολα από άλλα υφάσματα. Επίσης, είναι κατάλληλα και για αλλεργικούς, λόγω της ¨σφικτής¨ τους ύφανσης, η οποία εγκλωβίζει τα ακάρεα και κάθε άλλο αλλεργιογόνο μικροοργανισμό.
Ακόμα μία ιδιότητα, για την οποία έγινε λόγος και παραπάνω, είναι και η απωθητικότητα στο νερό. Τα τραπεζομάντηλα από ύφασμα μικροϊνών παρουσιάζουν εξαιρετική αντοχή σε υγρά καθιστώντας τον καθαρισμό τους από λεκέδες παιχνιδάκι. Το ίδιο ισχύει και για τις πετσέτες μπάνιου και θαλάσσης. Οι μικροϊνες βοηθούν το ύφασμα να απωθεί το νερό πιο εύκολα και έτσι να στεγνώνει και πιο γρήγορα. 

Ακολουθούν κάποιες συμβουλές πλυσίματος για τις μικροΐνες…


 1) Ποτέ μην πλένετε υφάσματα μικροϊνών με χλωρίνη ή άλλα όξινα απορρυπαντικά, διότι καταστρέφουν τις ίνες.
 2) Αποφεύγετε απορρυπαντικά με βάση το σαπούνι, επειδή επηρεάζουν τις ιδιότητες των ινών.
 3) Συνιστάται να πλένετε τα πανιά μικροϊνών έπειτα από κάθε χρήση, για την αποφυγή τραυματισμού των επιφανειών, λόγω της βρωμιάς.
 4) Αποφεύγετε την έκθεση των μικροϊνών σε υψηλές θερμοκρασίες, διότι υπάρχει κίνδυνος να λιώσουν και να ζαρώσουν μόνιμα.
    
Σε κάθε περίπτωση, να ακολουθείτε τις οδηγίες πλύσης, που αναγράφονται στα προϊόντα.
    
Βρείτε μέσα από το elpr1k προϊόντα από microfiber για το ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΟ ή το ΜΠΑΝΙΟ σας.