ΜΕΝΟΥ
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ
1

Λεξικό Υφασμάτων

Άγριο μετάξι: Άγριο φυσικό μετάξι, το οποίο προέρχεται από το κουκούλι του μεταξοσκώληκα βελανιδιάς ο οποίος ζει σε Κίνα, Ιαπωνία και Ινδία. Η ίνα είναι χαμηλής ποιότητας, αλλά πιο ανθεκτική από το γνήσιο μετάξι.

Αζούρ: Μονόχρωμο λινό ύφασμα με δικτυωτό σχέδιο ζακάρ.

Ακατέργαστο Μετάξι: Μεταξωτό νήμα, το οποίο σχηματίζεται με ταυτόχρονο τύλιγμα ινών από αρκετά κουκούλια μεταξοσκώληκα.

Ακρυλικό: Οργανική ένωση που ανήκει στα ακόρεστα οξέα. Χρησιμοποιείται για είδη συνθετικών προϊόντων,  ακρυλικές ίνες. Aκρυλικά υφάσματα.

Αλεξίπυρο Φινίρισμα: Εφαρμόζεται σε υφάσματα τα οποία χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ρούχων εργασίας και φοριούνται σε εργασίες υψηλού κινδύνου και σε κλωστοϋφαντουργικά υλικά για το σπίτι. Παράγεται από όξινο ορθοφωσφορικό αμμώνιο και ουρικό οξύ. Υφάσματα τα οποία υφίστανται επεξεργασία με αλεξίπυρο τελείωμα ανάβουν όταν έρχονται σε άμεση επαφή με φωτιά, αλλά δεν συμβάλλουν στην εξάπλωσή της.

Αλκαντάρα (Alcantara): Εμπορική ονομασία για το ιαπωνικής προέλευσης συνθετικό δέρμα από βελούδο το οποίο είναι κατάλληλο για πολλές χρήσεις. Είναι αέρινο, ελαφρύ και δέχεται πλύσιμο. Χρησιμοποιείται συνηθέστερα στην παραγωγή υφασμάτων. Μπορεί να είναι μονόχρωμο ή με τύπωμα.

Ανάγλυφο Σατέν: Απαλό, μεσαίου βάρους μεταξωτό ύφασμα, παραγόμενο σε σατέν ύφανση με ανάγλυφα εφέ τα οποία σχηματίζουν στην επιφάνεια ανάγλυφα σχέδια.

Ανάγλυφο Σχέδιο: Δημιουργείται με τη χρήση ανάγλυφης ύφανσης στο ύφασμα ή πλεκτό. Σχηματίζει μεγάλο εύρος γεωμετρικών και ελικοειδών μορφών.

Ανγκορά (Angora): Μεσαίου βάρους μάλλινο ύφασμα το οποίο είναι απαλό, ακόμα και σαπωνώδης στην αφή, από βελουτέ το οποίο καλύπτει ελαφρά την υφή του λινού,της διαγωνάλ ή σατέν ύφανσης. Παράγεται από το τρίχωμα του κουνελιού ανγκορά σε διάφορες αναλογίες, το οποίο χάρη στις χαρακτηριστικές μακριές ίνες του προσφέρει αυτή την αίσθηση και αυτή την εμφάνιση.

Απλικέ: Διακοσμητικό πρόσθετο σε ένα ύφασμα, που προκύπτει ράβοντας ή κολλώντας ένα ξεχωριστό, συχνά φανταχτερό ή πολύ εντυπωσιακό κομμάτι υφάσματος, πλεκτού ή δέρματος από ύφασμα διαφορετικής βάσης. Χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει μεγάλη ποικιλία απλών και πιο εξεζητημένων γραφικών μοτίβων. Το απλικέ ενδέχεται να συμπληρώνεται από κεντήματα. Υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλές στα υφάσματα κατά την περίοδο της Αναγέννησης.

Απλή Ύφανση: Βασική ύφανση στημονιού μονής όψης, στην οποία χρησιμοποιείται πλήρως κλωσμένο στημόνι. Στην πρώτη σειρά το νήμα σχηματίζει θηλιά (πόντο)με την πρώτη βελόνα, ενώ στη δεύτερη σειρά συμβαίνει το ίδιο με την τρίτη βελόνα. Οι πόντοι γίνονται εναλλάξ, πρώτα στη μια πλευρά, έπειτα στην άλλη.

Απομίμηση Γούνας: Υφασμένη ή πλεκτή υφασμάτινη γούνα, η οποία δίνει την εντύπωση πραγματικής γούνας. Για το πέλος χρησιμοποιείται πολυακρυλονιτριλική ίνα ή βαμβάκι. Το πέλος δημιουργείται σε δύο ύψη και από ίνες διαφορετικής λεπτότητας (χνουδωτό μαλλί και τρίχωμα σκύλου). Η γούνα έχει μοτίβα, τυπωμένα σχέδια ή μυτερές άκρες. Η χαρακτηριστική εμφάνισή της επιτυγχάνεται με την εφαρμογή ορισμένων φινιρισμάτων, φανταχτερού κουρέματος, φρεζαρίσματος, βουρτσίσματος, τόρευσης, δίνοντας την εντύπωση αληθινής γούνας. Η βάση του υφάσματος είναι συνηθέστερα βαμβάκι ή μια ανάμιξη, ενισχυμένη με φινίρισμα στην ανάποδη πλευρά.

Ασυνεχής Ίνα: Συνθετική ίνα η οποία είναι κομμένη ή σχισμένη προκειμένου να επιτύχει το μήκος μιας φυσικής ίνας (βαμβάκι τύπου Β – μήκος 60 mm, μαλλί τύπου V – μήκος 60 mm – 110 mm), γεγονός το οποίο διευκολύνει την επεξεργασία της στις ίδιες μηχανές (π.χ. σε μίξεις με φυσικές ίνες που να έχουν το κατάλληλο μήκος).

Βαμβάκι: Είναι λευκή ινώδης ύλη που παράγεται από το ομώνυμο φυτό και χρησιμοποιείται, κατάλληλα επεξεργασμένη, στην κλωστοϋφαντουργία, στη φαρμακευτική και για οικιακή χρήση. Είναι η ίνα που προέρχεται από τους σπόρους του βαμβακόφυτου.  Η ποιότητά του εξαρτάται από τον καθαρισμό του και πιο ειδικά το μήκος της ίνας (νήμα). Όσο μακρύτερη η ίνα, τόσο ανθεκτικότερο και απορροφητικό είναι το νήμα που λαμβάνεται. Το βαμβάκι από τη μακριά ίνα χρησιμοποιείται για batiste, poplin και damasks. Το μακρύ βαμβάκι ινών είναι ακριβότερο από το μέσο ή κοντό βαμβάκι.

Βελούδο: Ύφασμα με έναν κοντό σωρό που είναι πυκνός και κάθετος στην επιφάνεια του υφάσματος. Η τρίχα και οι βρόχοι μπορούν να εναλλαχτούν για να διαμορφώσουν τα σχέδια. Η εμφάνισή της μπορεί να είναι ομαλή ή διακοσμητική.

Βελουτέ: Ύφασμα, που είναι μαλακό, που έχει την υφή του βελούδου, που μοιάζει με βελούδο.

Bελονάκι: Eιδική βελόνα με αγκυλωτή μύτη για το πλέξιμο δαντέλας ή άλλων πλεχτών, κροσέ, αλλιώς τσιγκελάκι.

Γάζα: Αέρινο, διάφανο, ελαφρύ βαμβακερό ύφασμα, σε λινή ύφανση και από λεπτό νήμα. Χρησιμοποιείται για καλοκαιρινές μπλούζες και φορέματα, στην ιατρική και σε πιο χοντρή μορφή για κεντήματα κ.α.

Γιούτα: Ίνα από τον εσωτερικό φλοιό του μίσχου του φυτού της γιούτας, ετήσιου τροπικού φυτού της οικογένειας των τιλιίδων. Το φυτό φτάνει σε ύψος τα 2m με 5m. Η γιούτα χρησιμοποιείται στην παραγωγή υφασμάτων για συσκευασίες, τσάντες, καμβά και μονωτικά υφάσματα.

Γκλαζέ: Απλό, μεσαίου βάρους μεταξωτό ύφασμα σε σατέν ύφανση, με το στημόνι και το υφάδι σε διαφορετικά χρώματα, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται εφέ διαφοροποίησης στην επιφάνεια του υφάσματος.

Γκρο: Γενικός όρος για μεταξωτά υφάσματα που μοιάζουν με ταφτά, τα οποία έχουν διπλό στημόνι και εξαπλό υφάδι. Το ύφασμα συνήθως έχει κοκκώδη επιφάνεια και μπορεί να έχει ελαφριά πλέξη και μεσαίο βάρος. Και στο στημόνι και στο υφάδι χρησιμοποιούνται συχνά πιο τραχιά και πιο λεπτά νήματα.

Δαντέλα: Αεράτο, διάφανο ύφασμα, παραγόμενο από ύφανση ενός ή περισσότερων συνόλων νημάτων. Η μία άκρη είναι ίσια, η άλλη έχει διακοσμημένη ούγια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, και οι δύο άκρες είναι ίσιες ή και οι δύο έχουν διακοσμημένες ούγιες. Παράγεται με πλάτος μέχρι 250 mm. Η δαντέλα χρησιμοποιείται για το στόλισμα τραπεζομάντηλων, πετσετών καθώς επίσης και άλλων ειδών οικιακής χρήσης.

Διαγωνάλ: Σχέδιο υφάσματος με εμφανώς λοξά, διαγώνια διαστήματα, που παράγονται σε καπιτονέ διαγωνάλ ύφανση. Συχνά τονίζεται με την αντίθεση κλωστών στο στημόνι και το υφάδι.

Διαγωνάλ Ύφανση: Βασική ύφανση στημονιού μονής όψης, στην οποία χρησιμοποιείται ένα ημικλωσμένο στημόνι. Σε κάθε σειρά το νήμα σχηματίζει δύο θηλιές με τέτοιο τρόπο ώστε στη μια στήλη σχηματίζει πόντους σε κάθε σειρά, ενώ στην επόμενη ο πόντος σχηματίζεται στη εναλλάξ στήλη, πρώτα στη μία πλευρά και έπειτα στην άλλη. Η στήλη στην οποία οι πόντοι σχηματίζονται από ένα νήμα είναι ίσια. Οι γειτονικές στήλες έχουν πλάγιες βελονιές.

Δομή Ύφάσματος: Εκφράζει τα κύρια και βασικά δομικά στοιχεία ενός υφάσματος, συμπεριλαμβάνοντας την ύφανση, το στήσιμο, το είδους του νήματος/κλωστής, τη σύνθεση των υλικών, την επιφανειακή μάζα, το τελείωμα, καθώς επίσης και το σχέδιο, το διάσιμο και στρίψιμο των νημάτων.

Εμποτισμός: Μούλιασμα ή έκθεση σε υδρόφοβους χημικούς παράγοντες, προκειμένου τα υφάσματα να γίνουν αδιάβροχα.

Εμποτισμένο Ύφασμα: Αποτελεί επεξεργασμένο επίπεδο ύφασμα λαμιναρισμένο ή με επένδυση από όλα τα απαραίτητα χημικά και κλωστοϋφαντουργικά πρόσθετα (textile supplements, TS) ανάλογα με τις δεδομένες τεχνολογικές προδιαγραφές με σκοπό την ποιότητα: προεπεξεργασία, για παράδειγμα πλύσιμο ή βρασμός, λεύκανση κλπ. ειδικό υγρό φινίρισμα, για παράδειγμα βαφή, τύπωμα, κλπ. ειδικό στεγνό φινίρισμα, για παράδειγμα καλανδράρισμα, γέμισμα με πέλος, κλπ. τελικό ή ειδικό φινίρισμα – για παράδειγμα φινίρισμα για αντοχή στο τσαλάκωμα, για μη σιδέρωμα, αδιάβροχο φινίρισμα κλπ.

Εμπριμέ: Παράγεται από υφασμένο ύφασμα, συνήθως βαμβακερό και μεταξωτό και έχει ως μοτίβο άνθη, λουλούδια, φύλλα και χλόη.

Ετικέτα: Υφασμένο ή πλεκτό ύφασμα προκαθορισμένων διαστάσεων, στην πρόσοψη του οποίου είναι υφασμένες ή τυπωμένες οι προδιαγραφές των προϊόντων. Ενδέχεται επίσης να παράγεται από χαρτί σε μορφή ετικέτας ή αυτοκόλλητου.

Ζακάρ: Παχύ και ανθεκτικό ύφασμα φτιαγμένο από βαμβάκι, μαλλί ή viscose. Παίρνει το όνομά του από το Γάλλο κατασκευαστή Josep Marie Jacquard που εφεύρε τη μηχανή με το όνομά του. Με τη μηχανή μόνο ένα άτομο μπορεί να παράγει πολύ επιμελημένα υφάσματα τόσο εύκολα, με τη διαφορά ότι  το jacquard επιτρέπει την αναπαραγωγή των σχεδίων και των αριθμών όλων των ειδών στα διαφορετικά χρώματα.

Ζωική Ίνα: Φυσική ίνα υφάσματος από τρίχωμα ζώων και από το κουκούλι του μεταξοσκώληκα, του μεταξοσκώληκα βελανιδιάς, κλπ. Αποτελείται από μεγαλομοριακές πρωτεΐνες. Διαιρείται σε τέσσερις βασικές ομάδες: Από μαλλί, τρίχωμα, τρίχωμα αλόγου και φυσικό μετάξι. Χρησιμοποιείται για να παραχθεί νήμα, κλωστή και πίλημα, καθώς και τα υφάσματα τα οποία παράγονται από αυτά. Στις πιο σημαντικές ζωικές ίνες που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία υφασμάτων ανήκουν το μαλλί και το φυσικό μετάξι.

Ίνα: Πολύ λεπτό κλωστοϋφαντουργικό προϊόν το οποίο εμφανίζει ομοιογένεια υλικών. Οι διαστάσεις της δεν ξεπερνούν κατά κανόνα τα 0.1 mm. Είναι επιμήκης, ελαστική και ανθεκτική και, στις περισσότερες περιπτώσεις, περιορισμένου μήκους. Κατάλληλη για την παραγωγή κλωστής και νήματος, και ως εκ τούτου περαιτέρω κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

Καπιτονέ: Γεμισμένο τέρμα με ένα σχέδιο διαμαντιών η άλλο με τα κουμπιά όπου τα διαμάντια συναντιούνται. Χρησιμοποιείται συχνά στους καναπέδες, τις πολυθρόνες, μαξιλάρια πουφ ή ακόμα και στα κουβερλί. Οποιοδήποτε ύφασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνει αυτό το χαρακτηριστικό.

Κέντημα:   Ύφασμα στο οποίο οι βελονιές μπορεί να διαταχθούν με πολλούς τρόπους με νήματα κεντήματος, δημιουργώντας σχέδια ή στολίσματα.

Kρεπ ντε σιν: Πορώδες, μεσαίου βάρους βαμβακερό, μεταξωτό ή μάλλινο ύφασμα, κάπως σκληρό στην αφή, με κοκκώδη επιφάνεια η οποία σχηματίζεται με διαγωνάλ ύφανση με θηλιές και όχι σφιχτά στριμμένο νήμα. Χρησιμοποιείται για φορέματα, μπλούζες και σετ διακόσμησης τραπεζιού.

Λινάτσα: Ύφασμα συνολικής λεπτότητας πάνω από 10 kilotex, το οποίο παράγεται από ένα σύνολο συνεχών συνθετικών ίνών σε παράλληλη διάταξη, οι οποίες δεν έχουν στριψίματα και δεν ενώνονται με κανένα άλλο τρόπο. Κατεργάζεται σε μηχανές μετατροπής tow-to-top και προετοιμάζεται για περαιτέρω επεξεργασία στο νήμα, αποτελώντας σε αυτό το 100% ή μίγμα με άλλα υλικά νηματοποίησης.

Λινό: Παράγεται από ίνες λιναριού ή από μίξη αυτών με βαμβάκι ή συνθετικές ίνες προκειμένου να αποδοθεί ή εμφάνιση και τα χαρακτηριστικά του λινού υφάσματος. Διακρίνεται για τη φυσική στιλπνότητά του και τα απαλά, μη ομαλά νήματα που χρησιμοποιούνται. Κάπως σκληρό και δροσερό στην αφή. Δεν είναι ιδιαίτερα απορροφητικό, είναι ανθεκτικό στη βρωμιά και εύκολο στην πλύση. Χρησιμοποιείται για εσώρουχα, γυναικεία φορέματα και κοστούμια, ρούχα εργασίας και είδη σπιτιού όπως πετσέτες φαγητού, κουζίνας, μαξιλάρια, τραπεζομάντηλα κ.α.

Μαλλί: Το μαλλί είναι η γούνα των προβάτων. Η γούνα άλλων ζώων ονομάζεται με το όνομα που περιγράφει τον τύπο μαλλιού. Η ποιότητα του μαλλιού εξαρτάται από τους διαφορετικούς παράγοντες: η υγεία του ζώου, της εκτροφής και της προσοχής του, που λαμβάνουν τη διαδικασία, τη φυλή, την ηλικία, το κλίμα, κ.λπ. Η μπούκλα του μαλλιού καθορίζουν την εμφάνιση, τη συντήρηση θερμότητας, την αφή και την ελαστικότητά του. Από τις πολλές ιδιότητές της μπορούμε να δώσουμε έμφαση στην υψηλή θερμική μόνωση, την υψηλή απορροφητικότητά της και την ικανότητα αποκατάστασής της. (ελαστικότητα)

Ματλασέ: Μεσαίου βάρους μεταξωτό ύφασμα, με ανάγλυφα σχέδια και χτενισμένη, ορισμένες φορές απλής ύφανσης, απαλή πίσω όψη. Παράγεται από μετάξι και διάφορες αναλογίες μαλλοβάμβακων, μάλλινων ή συνθετικών νημάτων με τεχνολογία παραγωγής διπλών υφασμάτων, στην οποία τα διαπλεκόμενα νήματα έρχονται να σχηματίσουν το απαραίτητο πικέ ανάγλυφο σχέδιο. Το ύφασμα χρησιμοποιείται για γυναικείες ρόμπες και σακάκια και για διακοσμητικούς σκοπούς. Το όνομα προέρχεται από τα γαλλικά ("matelassé" = παραγέμισμα) ή από το αραβικό "matlasé" (= ταπετσαρία κρεβατιού)

Mερινός: Tο Merinοs είναι ποικιλία προβάτου που έχει πυκνό, λευκό και λεπτό τρίχωμα εκλεκτής ποιότητας. Νήμα ή ύφασμα που κατασκευάζεται από το μαλλί αυτών των προβάτων. Εφαρμογή σε κουβέρτες , καλύμματα, ριχτάρια κ.α.

Μερσεριζέ: βαμβακερό νήμα ή ύφασμα που έχει υποστεί ειδική επεξεργασία ώστε να είναι λαμπερό.

Μικροΐνα: Ίνα από πολυαμίδιο και πολυεστέρα η οποία είναι πιο λεπτή από όλες τις φυσικές ίνες και τα είδη μεταξιού (λιγότερο από l dtex - 10000 m ίνας ζυγίζουν 1 g). Χρησιμοποιείται στην παραγωγή πολύ λεπτών, ριχτών υφασμάτων. Διαθέτει εκλεπτυσμένες ιδιότητες και εμφάνιση χάρη στη μίξη της με άλλες συνθετικές και φυσικές ίνες. Αυτές οι ιδιότητες μπορούν να αυξηθούν περαιτέρω με τρίψιμο. Τα ενδύματα από μικροΐνες προστατεύουν το σώμα από τη βροχή και τον αέρα.

Νήμα: Επίμηκες υφασμάτινο υλικό αποτελούμενο από ίνες οι οποίες είναι δυνατό να δημιουργήσουν νήμα και δένουν με στρίψιμο ώστε τυχόν κοπή του νήματος να προκαλέσει την κοπή μιας μεμονωμένης ίνας. Το μήκος και η λεπτότητα του νήματος ποικίλλουν, ενώ δημιουργείται με την κλώση ινών, οι οποίες στη διάρκεια της περιστροφής διαμορφώνονται σε συγκεκριμένη ποσότητα και διάταξη πάνω και κατά μήκος η μία της άλλης. Τα φιτίλια που δημιουργούνται αποκτούν τελική μορφή ως νήμα με το στρίψιμο. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές κλώσης, οι οποίες καθορίζονται ανάλογα με τις ίνες που χρησιμοποιούνται και το σκοπό της χρήσης τους. Διακρίνονται το βαμβακερό νήμα (πενιέ, λαναρισμένο), το λινό και μάλλινο νήμα (πενιέ, ημιπενιέ, λαναρισμένο), το νήμα από φυσικό μετάξι, το νήμα από συνθετικές ίνες, το νήμα από αμίαντο, καθώς επίσης και υφαντικό νήμα, για πλέξιμο, από δακτυλιοφόρο κλώστρια, από κλώστρια σελφ-ακτινγκ και από κλώστρια ανοικτού άκρου.

Ντάμασκ: Το χρωματισμένο ύφασμα μεταξιού που χαρακτηρίστηκε από την επίδραση των jacquard σχεδίων ονομάστηκε damask που παράγονται από το υλικό βάσεων (twill ή σατέν) που είναι βαριά σε κάποια μέρη και φωτεινά σε άλλα, ή λειαίνουν για να δημιουργήσουν λαμπερή επίδραση στα σχέδια. Εφαρμογές βρίσκουμε σε τραπεζομάντηλα, ριχτάρια, σεντόνια.

Οργάντζα: Δύσκαμπτο, ελαφρύ ύφασμα από φυσικό ή τεχνητό μετάξι ύφανσης. Χρησιμοποιείται για ελαφρά φορέματα, κουρτίνες, σετ διακόσμησης και άλλα είδη οικιακής ένδυσης.

Πολυεστέρας & πολυέστερ: Πλαστική ύλη που χρησιμοποιείται κυρίως για την κατασκευή χυτών αντικειμένων ή συνθετικών υφαντικών ινών.

Περκάλι: Λεπτό και με πυκνό στήσιμο, ιδιαίτερης ποιότητος βαμβακερό ύφασμα το οποίο είναι απαλό στην αφή και σε λινή ύφανση. Το ύφασμα είναι μονόχρωμο ή τυπωμένο και χρησιμοποιείται στην παραγωγή σεντονιών και μαντηλιών.

Σατέν: Ύφασμα μεταξιού με είτε το μετάξι, είτε τη mercerized στρέβλωση βαμβακιού  η άλλου υλικού. Έχει μια ομαλή και λαμπερή επιφάνεια λόγω του υλικού βάσεων σατέν.

Σταυροβελονιά: Είδος βελονιάς κατά το οποίο οι κλωστές ενώνονται μεταξύ τους χιαστί.

Ταφτάς: ΄Υφασμα γυαλιστερό και σκληρό, σαν κολλαρισμένο, από φυσικό ή συνθετικό μετάξι.

Φυσικό Μετάξι: Το μετάξι προέρχεται από το κουκούλι του μεταξοσκώληκα. Το νήμα είναι λεπτό, λαμπερό και σχεδόν συνεχές. Χαρακτηρίζεται από την ικανότητα μόνωσής του, την ελαστικότητα, είναι ισχυρό, ελαφρύ, απορροφητικό, τραγανό στην αφή και λεπτό στο τρίψιμο και τον ιδρώτα. Μεταξύ πολλών άλλων πραγμάτων χρησιμοποιείται για τα διακοσμητικά υφάσματα.

Φανέλα: Η βαμβακερή φανέλα είναι ευχάριστα απαλή στην αφή και διαθέτει χοντρό πέλος το οποίο καλύπτει μερικώς τη λινή ή διαγωνάλ ύφανση. Χρησιμοποιείται για εσώρουχα, επιστρώματα, σεντόνια κ.α.

Χειροποίητο κέντημα: Το χειροποίητο κέντημα αποτελεί χειροτέχνημα. Τα χειροποίητα κεντήματα διακρίνονται από την εμφάνισή τους, τη χρησιμοποιούμενη βάση, καθώς επίσης και το υλικό του κεντήματος και το είδος του μοτίβου. Διάφορα είδη βελονιών μπορούν να δημιουργήσουν μια γραμμή ή μια περιοχή, ένα γραμμικό ή ένα επίπεδο κέντημα, με στρώματα βελονιών που δημιουργούν ένα εύπλαστο κέντημα, ενώ υφάσματα δουλεμένα με δαντέλα παρέχουν κεντήματα δαντέλας.

 

 

* E-mail: